Bestuurslid
Ik ben Nelie Wiersema, de moeder van Klarine Sikkema, (samen met Johan oprichtster van St. Colours).
Ik ben getrouwd met Bert, en samen hebben we 4 kinderen gekregen. Ondertussen ook al oma van 8 kleinkinderen.
Van dichtbij heb ik meegemaakt hoe de stichting vorm kreeg.
Tijdens de vele kuren hebben Klarine en ik samen heel wat afgekletst over wat er allemaal in een pakket zou kunnen. Wat toen aan de kamertafel begon is nu uitgegroeid tot een stichting die er toe doet.
De pakketten werden en worden met veel liefde en zorg samengesteld.
Waar veel zorg en verdriet is, kan een pakket in een gezin voor vreugde zorgen.
Jonge kinderen kunnen zich soms moeilijk uiten over wat er in hen omgaat. In het pakket wordt daar op verschillende manieren aandacht aan besteed.
Na het overlijden van Klarine ben ik in het bestuur gekomen.
Ik vind het bijzonder om op deze manier met de erfenis van Klarine bezig te zijn.
Adviseur
Mijn naam is Johan Sikkema. In 2013 heb ik, samen met mijn vrouw Klarine, Stichting Colours opgericht. Klarine werd op 26-jarige leeftijd getroffen door een agressieve vorm van kanker waaraan ze op 31-jarige leeftijd is overleden. Het ziekteproces was een lang traject van intensieve behandelingen. De ziekte had een grote impact op het gezin. Meerdere operaties en talloze chemobehandelingen volgden. We probeerden onze drie jonge kinderen steeds zo goed mogelijk te begeleiden in het ziekteproces van hun moeder. Zo probeerden we de behandelingen op een begrijpelijk niveau voor de kinderen uit te leggen. Op een gegeven moment stond er een zware operatie in de planning. Onze kinderen zagen er erg tegenop, totdat we op het idee kwamen iets positiefs aan dit negatieve te koppelen. Op de vraag wat de kinderen heel graag wilden als hun mama uit het ziekenhuis kwam zeiden ze: ‘heel veel Lego’. Voor elk kind hadden we daarom een groot pakket lego gekocht. Dit is voor de kinderen heel belangrijk geweest. Zo kon er naast het verdriet ook de vreugde bestaan in het spelen. Tijdens het spelen gingen de kinderen soms ook uit zichzelf gebeurtenissen van de dag naspelen. Zo had het lego ook een bijkomende positieve bijdrage aan de verwerking van de dag. Wij als ouders kregen van vrienden ook een verrassingspakket. Dat was een heel gelukkig moment in een moeilijke periode. De positieve uitwerking van het legocadeau en het verrassingspakket heeft ons geïnspireerd om stichting Colours op te richten.
We geven “een regenboogpakket” aan jonge gezinnen waarvan een ouder door een ernstige ziekte is getroffen of helaas is overleden. De regenboog verschijnt namelijk ook als de zon even begint te schijnen tijdens het regenen.
Het regenboogpakket bevat naast speelgoed ook verwerkingsmateriaal. Zo zit in het pakket onder andere het coloursspel. Dit spel kan een bijdrage leveren aan het bespreekbaar maken van de ziekte binnen het gezin.
Ik ben zeer dankbaar dat het bestuur en de vrijwilligers de stichting op zo’n voortreffelijke manier hebben voortgezet, ook in de periode dat ik door de omstandigheden, van het overlijden van Klarine, daar minder aan toe kwam.
Als adviseur hoop ik het bestuur bij te staan bij het beheren en verdere ontwikkelen van de stichting, zodat we veel gezinnen kunnen verrassen met het regenboogpakket.